rubicon

Erőpróba

Bonaparte Napóleon Szentszék-politikája
7 perc olvasás

A forradalmi káoszból felemelkedő és európai hegemóniára törő Franciaország évtizedeken keresztül ellenségként tekintett a római Szentszékre. Ezt a harcot a Bonaparte Napóleon vezette hatalom azonban nem a csatatéren, hanem a tárgyalóasztal mellett és a szimbolikus térben vívta a pápasággal. Napóleon olyan helyzetekbe sodorta VII. Pius pápát, amelyek korábban elképzelhetetlenek voltak, olyan tabukat döntve le ezzel, amelyek megváltoztatták a pápaságról alkotott korábbi képet.

A főszereplők

1804. december 2-án a párizsi Notre-Dame székesegyházban Bonaparte Napóleon olyan cselekedetre ragadtatta magát, amely példa nélkül áll a történelemben. A koronázására meghívott VII. Pius pápa helyett saját maga tette a fejére a császári koronát. Korábbról is számos példa akad, amikor a császárok világi hatalma messze túlnőtte a pápákét, de tekintélyüket és hatalmukat ilyen mértékben se korábban, se azóta nem taposta meg senki. Hogy jutott el eddig a pontig Párizs és a Szentszék kapcsolata, és mi következett még ezek után?

Napóleon koronázási szertartása. Jacques Louis David festménye

A konfliktus két főszereplője, Napóleon és Luigi Barnaba Chiaramonti – a későbbi VII. Pius pápa – néhány hónap különbséggel jutottak a főhatalom birtokába 1799 végén, illetve 1800 tavaszán. Napóleon már korábban, első konzuli hivatala előtt komoly konfrontációt provokált ki a Szentszékkel és a Pápai Állammal szemben. 1796-ban tábornokként támadást indított Itáliában, s meghódította a pápa fősége alá tartozó Bologna és Ferrara városát,

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.