rubicon

Elveszett illúziók

Kállay Miklós külpolitikájának háttere és realitása. Szó sem volt hintapolitikáról!
24 perc olvasás

Kállay külpolitikai útkeresését, tevékenységét szokás a köznyelvben és az iskolai tankönyvekben még manapság is a „hintapolitika” vagy „Kállay-kettős” kifejezéssel illetni. Hangsúlyozzuk, hogy ezek nem új keletű jelzők, már a korszakban is előfordultak, mivel a kortársak közül is többen érzékelték, hogy a miniszterelnök szakított a korábbi irányvonallal. Azonban ezek nem fedik pontosan Kállay külpolitikáját, sőt félrevezetőek. Ugyanis a miniszterelnök tevékenységét valójában nem az ide-oda ingázás vagy „hintázás” jellemezte, hanem a német szövetségből történő lassú kihátrálás vágya, ezzel együtt a nyugati szövetségesekkel való megegyezés és a függetlenség, illetve a semleges státusz helyreállításának reménye.

Ez a politika azonban  a háború alakulása során több okból is lehetetlen vállalkozás volt. Magyarországot hatalmas szomszédja több szállal is erősen magához láncolta. Az egyik leginkább eltéphetetlennek látszó szál az volt, hogy 1942-re a magyar gazdaság már kizárólag a némettől függött, amit az 1930-as években megkötött ún. klíring kereskedelmi egyezmények alapoztak meg. Az ország földrajzi elhelyezkedése pedig egyáltalán nem kedvezett az előrelátó és józan megfontolásoknak. 

„Te katasztrófába viszed az országot. Rólad mindenki tudja, hogy németellenes vagy, és angolbarát vagy és nem vagy antiszemita. Futsz majd az angolok után, de soha nem nyered meg őket, ahogy Bethlen sem tudta, sem senki más. Ők le vannak kötelezve ellenségeinknek, az oroszoknak és a kisantantnak, és soha nem fogják cserbenhagyni őket. Te viszont elveszíted a németek barátságát, és Magyarország magára marad. Azon a tényen, hogy ha a németeket megverik, minket is a vesztesek közé sorolnak, te úgysem tudsz változtatni. Ez eldőlt már az első

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.