rubicon

Elitek a Horthy-kori Magyarországon

23 perc olvasás

Szigorúan véve minden szervezett tevékenység kitermeli a maga elitjét, amely erőfölénye, döntési helyzete révén meghatározó befolyást gyakorol a társadalmi élet egy adott szegmensére. Természetesen egységes társadalmi elit nincs, az funkcionálisan, tevékenységi területek szerint differenciálódik. Jelen munkánkban az 1919-es Tanácsköztársaság bukásától 1944/45 fordulójáig, az új államberendezkedés kialakulásáig terjedő időszak – leegyszerűsítve a Horthy-korszak – elitcsoportjait kívánjuk áttekinteni, elsősorban szociális jellemzők, az uralmi viszonyokban elfoglalt helyük, illetve pozícióik alapján.

A nemzetközi szakirodalomban a 20. század elejétől terjedt el az elit fogalmának használata, a hazai tudományos életben pedig a két világháború közötti időszakra vonatkozóan az 1980-as évek végén kezdődött egy jelentősebb áttörés, hogy azután az 1990-es években meghatározó szerephez jusson és felváltsa a marxista ideológia által sulykolt uralkodó osztály kifejezést. Szembeállításuk nem véletlen, nagyon is fontos tartalmi különbségeket takar. Bár mindegyik a társadalmi viszonyok hierarchikusságának elismerésére épül, előbbi jóval árnyaltabb elemzési lehetőségeket kínál. Nem fogadja el az erőfölénynek a gazdasági/tulajdonviszonyokra történő leegyszerűsítését s azt, hogy a politikai szféra csupán a gazdagok akaratérvényesítésének fedőmechanizmusaként működne. Továbbá tagadja, hogy a felül és alul lévők viszonyát valamiféle örök és kibékíthetetlen konfrontáció, illetve küzdelem határozná meg. A számos elitcsoport közül kiemelkednek azok, amelyek nem csupán egy behatárolt területen – például egy szakmában –, hanem azon túl is súllyal rendelkeznek. Mindenekelőtt az állami intézményeket irányító csoportokat kell megemlíteni, de tágabb értelemben

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.