rubicon

Életmód és történelemtanítás

6 perc olvasás
Viszonylag nem régi fejlemény, hogy a történelem fogalmába az életmód történetét is beleértjük. Hóman Bálint és Szekfű Gyula 1930 táján írt, a maga korában igen modern Magyar történetében még alig olvashatunk ilyesmiről. Azokat a kérdésköröket, amelyek mai felfogásunk szerint idetartoznak, akkoriban egy másik szakterület, a művelődéstörténet illetékességébe sorolták. Ma előfordul, hogy átesünk a ló túloldalára. Sokan képzelik úgy, hogy a történelemnek a mindennapi élet a valódi tárgya: Hogyan éltek régen az emberek? – ez volna az, ami lényeges a múltból, tehát a történelem tanításának is erre a kérdésre kell elsősorban választ adnia.

Az „emberek” életmódja ma éppúgy sokféle, mint régen. Igaz, jó ideje terjed a városi életforma, különösen annak amerikai formája, s lassan az egész világon elmossa a helyi különbségeket, ám még mindig sokan élnek a városokon kívül, és maguk a városlakók sem élnek egyformán. A korábbi évszázadokban, mielőtt a tömeges urbanizáció elkezdődött volna, az életmódbeli különbségek még nagyobbak voltak. Hogy ezt a kérdést – Hogyan éltek régen az emberek? – kissé igényesebben tudjuk megfogalmazni, célszerű az életmód fogalmát részekre bontani.

1.

Mindenekelőtt külön kell választanunk az életfeltételek tárgyalását, amelyek mindig az adott kor ismereteitől és technikai lehetőségeitől függnek. Ebben a tekintetben az emberiség két korszakát kell nagyon élesen megkülönböztetnünk: a modern és a preindusztriális társadalmak korát. Az ipari forradalom előtti élet számos okból gyökeresen különbözött a moderntől. A technikai lehetőségeknek határt szabott, hogy munkavégzésre az emberi és állati erőn kívül csak a víz és a szél energiáját tudták hasznosítani. Evezős- vagy vitorláshajón, szekérrel vagy lóháton közlekedtek,

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.