rubicon

Élet a végvárban

Erődváros a 16–17. században
9 perc olvasás

Az oszmán-török hatalom 1526 után megújuló magyarországi terjeszkedési kísérletei néhány esztendő alatt a Nyugat-Dunántúl és az osztrák tartományok számára is konkrét valósággá tették a pusztító, rabló hadjáratok fenyegető veszélyét. A Bécs elleni 1529. évi szultáni felvonulás nyomán Buda és Fehérvár, illetve a nyugati határ között középkori falvak sokasága égett porrá, lakos­ságuk rabszíjra került vagy menekülésre kényszerült. A következő évek állandósult török portyái, a polgárháború belső harcai mind sürgetőbben jelezték, hogy a vidék várai megerősítésre, városai védelemre szorulnak. Különösen súlyossá vált a helyzet az 1540-es években, amikor Buda, majd Esztergom és Székes­fehérvár eleste állandósította a közvetlen török szomszédságot. A Buda–Bécs útvonal mentén kiépülő új nyugat-dunántúli védvonal kulcsfontosságú erősségévé a győri vár emelkedett. A vár őrsége ellenőrzése alatt tarthatta nemcsak a rábai és dunai átkelőhelyeket, de kelet és dél felé összeköttetést biztosított a Vértesben, a Duna bal partján és Balaton-felvidéken fekvő várakkal is.

Ezekben az évtizedekben a „civitas”-ként – azaz kiváltságolt mezővárosként – emlegetett Győr még őrizte középkori jellegét. A Duna és a Rába találkozásánál fekvő, fallal körülvett dombon (a Káptalandombon) állt a püspöki palota, körötte alapjaiban a római időkből származó falakkal körülvéve a püspöki belső város terült el. A vár alatt,  a tulajdonképpeni városban a káptalan volt a földesúr, ehhez kapcsolódtak a falusias jellegű külvárosok, melyek birtoklásán a káptalan, a püspök és a Héderváry család osztozott. A kis területen fekvő vár viszont alkalmatlan volt nagyobb létszámú katonaság befogadására. Védelmét a két folyó segítette, de külső

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.