rubicon

Együttmaradás és önmegőrzés

A deáki tett
7 perc olvasás
Az egymásrautaltság vagy különállás dilemmája 1526 óta permanensen kínozta a magyarországi politikai gondolkodókat, államférfiakat, s a magyarok valahányszor megpróbáltak rácáfolni az együttélés kényszerére, vagy hadszíntérré vált a Kárpát-medence, vagy szomorú kompromisszumokkal kellett folytatni az időnként nem is barátságtalan „sógorságot”. Trianon pedig csattanós választ adott mindenre. Ám a birodalom felbomlásának igazi következményeit ma éli át a térség lakossága.

A köztudat máig „deáki tettnek”, Deák politikai alkotásának vélelmezi a kiegyezést. Nem véletlenül. Deák Ferenc személyiségének súlya, politikai szerepe a dualista alkotmányos monarchia megalkotásában és törvényhozási „sikeresítésében” elvitathatatlan. Deák persze nem tett mást, mint meggyőzte a korabeli magyar politizáló elitet, miként Ferenc Józsefet és tanácsadóit is arról, hogy mind Magyarország, mind a birodalom másik fele a legkisebb rosszat választja a két központú, közös ügyekkel rendelkező alkotmányos monarchia megszervezésével. Sem a kipróbált uralmi formák – a neoabszolutizmus és centralizmus, az 1847-es viszonyokat felidéző októberi diploma, a februári pátensre építő alkotmányos centralizmus –, sem a röpiratok, sajtócikkek száraziban felvillantott elképzelések – föderalizmus, konföderáció, autonómiák laza szövetsége stb. – nem ígértek jobb megoldást az adott történelmi szituációban.

Együtt vagy külön?

A „frissen egyesült” Németország és Itália, valamint az expanzív hatalmi törekvésekkel és a Földközi-tenger iránti vággyal elkötelezett Oroszország szomszédságában Ciszlajtánia éppúgy az európai történelem perifériájára sodródott volna, mint a magyar királyság országai és tartományai. Külön-külön ki lettek volna szolgáltatva a szerveződő birodalmak étvágyának. Ezt

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.