rubicon

Együttesen és elválaszthatatlanul

Volt-e alternatíva?
7 perc olvasás
A szatmári béke betartása a bécsi udvar nagyvonalúságát dícsérte, ami hosszú távon kedvező befektetésnek bizonyult. III. Károly sokkal megértőbb volt a nemzettel, mint elődei, de a Habsburg kormányzat külpolitikai sikerei sem voltak mellékesek, amikor a magyar rendek elfogadták a nőági örökösödést. Ekkor már végképp nem az volt a kérdés, hogy kell-e nekünk a Habsburg hatalom, hanem van-e egyáltalán alternatívája?

Az 1722 júniusára Pozsonyba összehívott magyar országgyűlés első döntéseként a rendek egyhangúlag elfogadták a Habsburg-ház nőági örökösödési jogát. Ennek alapján született meg az 1723. évi 1–3. cikkely, mely a Habsburg leányág trónöröklési jogát törvényerőre emelte azzal a kiegészítéssel, hogy a további uralkodók Magyarországot a dinasztia többi országával és tartományával együtt „feloszthatatlanul és elválaszthatatlanul, kölcsönösen és együttesen” öröklik és birtokolják.

A Habsburg Birodalom más örökös országai és tartományai – köztük Horvátország és Erdély is –, már ezt megelőzően elfogadták az uralkodóház trónöröklési jogának leányági kiterjesztését ám az idézett kiegészítés egyedül a magyar országgyűlés által elfogadott törvényszövegbe került be, méghozzá a hazai rendek kívánságára. A 18. század első évtizedének hazai eseményei után ez nyilvánvalóan váratlan fordulatnak számított. A törvényerőre emelt kívánság a Habsburg Birodalom országait – köztük Magyarországot – éppúgy kötelezte, mint uralkodójukat. Az előzőeknek az egymástól való elválaszthatatlanságba kellett beletörődniük, az utóbbi számára pedig az általa uralt területekkel való rendelkezés korlátozását jelentette. A törvény tehát a perszonálunió helyett formálisan is elismerte a valóságosan létező uniót. Ez azért meglepő, mert

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.