rubicon

Egység és megosztottság

16 perc olvasás
A történeti Európát a kereszténység hazájaként tartjuk számon, ám területéből hol kisebb, hol nagyobb részt az iszlám világ birtokolt. A köztük lévő határ mély kulturális választóvonal volt. A kereszténység azonban maga is két külön világból állt, s az ortodox keleti és a katolikus nyugati egyházak között szintén egyre mélyülő szakadék tátongott. A latin Nyugat egységét pedig gazdasági törésvonalak kérdőjelezték meg, melyek ugyancsak egyre markánsabbak voltak. Egység és megosztottság: Európa legfőbb jellemzője maradt.

A középkor – ma használatos latin nevén medium aevum – fogalma a 15. század közepén itáliai humanistáknál bukkant fel először, de csak az 1600-as évek végétől terjedt el egész Európában. Eredetileg megbélyegző tartalma volt: a humanisták azt a „köztes kort” értették rajta, amely saját koruk és az általuk oly nagyra értékelt görög–római antikvitás közé esett. Számukra ez – szemben a művelt rómaiak idejével – a „barbárság” kora volt. Ebből a felfogásukból született a középkor két nagy képzőművészeti stílusirányzatának mai neve is: a romanika és a gótika. A kettő közül az elsőről – persze tévesen – úgy hitték, hogy az antik római (Romanus, „román”) kor hagyatéka. Csak a másodikat vélték a megvetett „köztes kor” sajátos művészetének, ezért nevezték el a barbár népek legismertebbjéről, a Rómát is elpusztító gótokról. A középkor elnevezés, mondanunk sem kell, már régen nem pejoratív csengésű. A modern történettudományban megszokásból mindmáig így nevezik azt az évezredet, amely a Római Birodalom és az antik kultúra pusztulását követte.

A külső határvonalak

A középkor fogalmának – már eredetéből következően is – kizárólag az

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.