rubicon

Egy szükségtelen háború

Dilemmák a II. világháborúhoz vezető úton
23 perc olvasás

Hitler döbbenten fogadta a Lengyelországnak 1939. március 31-én adott brit háborús garanciát, és közvetlen kihívásnak tekintette Németország felé. Néhány órán belül megrendelte a terveket Lengyelország lerohanásához, a Fall Weiss (Fehér terv) hadművelethez. Három nappal Lengyelország háborús garanciájának bejelentése után Keitel tábornok, Hitler vezérkari főnöke kiadta az első rendelkezést a hadmű­ve­let megtervezéséhez, melynek kezdőnapját szeptember 1-jében határozta meg.

Március 31-ét megelőzően „az volt a náci politika, hogy felajánlják Lengyelországnak a bábszövetségesi szerepet a Szovjetunió elleni végső lépésként” – írja William Henry Chamberlin történész. Valóban, március végén Hitler kiadott egy szigorú irányelvet, mely szerint nem akarja a Danzig-problémát erőszakkal rendezni.

Ahogy a háborús garancia felforgatta a brit politikát, ugyanúgy hatott a német politikára is. A két nemzet, amelyek egyike sem akart a másikkal háborúzni, most a háború felé vezető ütközési pályára került. A hírszerzés tévedése és Hitler szándékainak rossz értelmezése okozta, hogy Britannia pánikba esett és háborús garanciát adott. Másik oldal­ról a brit motivációk és szándékok rossz értelmezése okozta, hogy Hitlert elindult a Lengyelországgal való háború felé, amely így háborút jelentett Britanniával és Franciaországgal is.

A brit szövetségesnek köszönhetően a lengyelek bekeményítettek és hajthatatlanná váltak. Márciustól egészen augusztusig – a brit kormány ámulatára, amely úgy vélte, hogy Danzigot vissza kell szolgáltatni Németországnak – a lengyelek még a városról való tárgyalásokat is elutasították. A tárgyalások elvetésével Beck ezredes nemcsak Lengyelország, de Európa és az egész Brit Birodalom sorsát meghatározta.

Az alábbiakban részleteket közlünk Patrick J. Buchanan Churchill, Hitler and the Unnecessary War című könyvéből, amelynek magyar nyelvű kiadása hamarosan megjelenik a Rubicon Intézet gondozásában. Keresse országszerte a könyvesboltokban!

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.