rubicon

Egy európai analógia

2 perc olvasás

Heinrich von Gagern 19. századi német politikus neve Magyarországon jószerivel ismeretlen. A múlt század jeles liberális politikusa 1848-ban a német alkotmányozó nemzetgyűlés elnöke lett, majd miniszterelnökként küzdött a német egység megvalósításáért – mint tudjuk, hasztalan. Közszereplése, kezdeményezései, főként 1847–48 során, meglepő párhuzamokat mutatnak Kossuth Lajoséval.

Heinrich von Gagern és Kossuth Lajos életrajzában számos egybeesés található, ami nyilvánvalóan véletlen, bár ennyi egybeesést mégsem lehet kizárólag a véletlen számlájára írni. Főként az 1847–48-as események párhuzama arra enged következtetni, hogy a közép-európai liberalizmusok párhuzamosságairól van itt szó. Ha egymást csak hírből ismerő politikusok azonos érzelmi kihívásokra – némileg hasonló történelmi körülmények között – egy időben és lényegében azonos választ adnak, akkor valószínűsíthetjük: nemcsak helyzetük, hanem világlátásuk is hasonló, politikai cselekvésük paradigmái is közösek.

A két politikust a német, illetve a magyar liberális ellenzék reprezentánsának tekinthetjük – s mint elismert, népszerű vezetőket, teljes joggal. Ugyanakkor sem Gagern, sem Kossuth nem volt nemzete és kora „tipikus” liberális politikusa. Német területen a városokból, a vállalkozók, professzorok, literátus értelmiségiek közül kerültek ki a liberálisok. Közülük Gagern nemcsak természetével és szónoki képességeivel, hanem származásával, vidékies életformájával is kivált. A magyar liberálisok részint a középbirtokosok közül, részint a megyei politikai tradíciókkal rendelkező családokból kerültek ki, Kossuth pedig birtok nélkül, Zemplénben őshonosként lépett a politikába. A nem tipikus körből kikerülő

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.