rubicon

Egy erdélyi mártír katolikus pap

A Szoboszlay-per
14 perc olvasás

1958. szeptember 1-jén végezték ki Szoboszlay Aladárt és kilenc társát, továbbá súlyos börtönbüntetésre ítéltek még másik 47 személyt Romániában. Az 1957 őszén megkezdődött, több száz személyt érintő letartóztatási hullám után, 1958. április–májusban Temesváron megrendezett kirakatpert elrettentésnek szánták minden romániai lakos, köztük elsősorban az erdélyi magyarság számára. Az 1956-os szervezkedések elleni megtorlások között nyilvántartott Szoboszlay-per jellegénél és főleg célkitűzéseinél fogva elüt az 1956-tal szolidarizáló nagyszámú erdélyi megmozdulástól, ugyanis a mozgalom névadójának elképzelése szerint nem reformokat, hanem tényleges rendszerváltást tűzött zászlajára.

Szoboszlai Aladár tevékenységét nehéz lenne megérteni életútjának ismerete nélkül. Számos nemzedéktársához hasonlóan rendkívül moz­galmas és egész életét meghatározó, élményekben igen gazdag korszakban élt, felnőttkorára óriási élettapasztalattal rendelkezett, amit meghatványozott rendkívüli megfigyelőképessége és elem­zőképessége.

Élete

Szoboszlay Aladár templomba járó, polgári családban született 1925. január 18-án a soknemzetiségű Temesváron, ahol a magyarság nem volt többségben, de ahol megtanulta tisztelni bármely nemzet fiát. A piarista gimnáziumban folytatta tanulmányait a II. bécsi döntésig, amely után a család Észak-Erdélybe, Kolozsvárra menekült, ahol Aladár 1943-ban

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.