rubicon

Egy békeszerző indítékai

Olasz érvek és érdekek a konferencián
13 perc olvasás
A magyar határkérdések többsége a párizsi konferencia ún. területi bizottságaiban dőlt el. A bizottsági viták, melyek anyaga magyar nyelven mindmáig ismeretlen, arról is árulkodnak, hogy mi motiválta a békeszerző hatalmakat. Ebben az esettanulmányban a térségünkre vonatkozó olasz elképzeléseket mutatjuk be. Annak az országnak az érveit és érdekeit, amelyik ekkor legkevésbé kívánta Magyarország megcsonkítását, és amelyik később megteremtette a megcsonkított győzelem mítoszát.

A párizsi békekonferencia, amint az közismert, nem váltotta be azokat az ígéreteket, amelyeket az antanthatalmak 1915 tavaszán Olaszországnak tettek a háborúba való belépés fejében. Ismeretes az is, hogy e körülmény Olaszországszerte elégedetlenséget és elkeseredést váltott ki. Az olasz kormány választási lehetősége látszólag behatárolódott: vagy körömszakadtáig védelmezi az aláírt titkos szerződést – amelyet Wilson elvetett, és az angol–francia fél is szívesen elfelejtett – vagy elfogadja az új ideológiát, amely formálisan az etnikai elvre épült.

Az olasz delegáció eleinte megpróbálta a két elvet egyesíteni, ám nagyon hamar szembesült a győztes hatalmak azon törekvésével, hogy a titkos szerződésekben foglaltakat nemcsak az etnikai elv alkalmazásával kívánják megtoldani, hanem olyan gazdasági és stratégiai szempontokkal is, amelyeknek a velük baráti – s részben még csak alakulóban lévő – államok javát szolgálják.

Mindez kétségkívül nehezítette az olasz szempontok világos megfogalmazását és érvényesítését. Ugyanakkor az Osztrák–Magyar Monarchia szétbomlasztása – amely eredetileg nem szerepelt az olasz háborús célok között – hallatlanul megnövelte az olasz politika lehetséges játékterét. Az olasz kormány igyekezett is

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.