rubicon

Egy aranykor lenyomata

45 perc olvasás

A Műcsarnok épülete 2016-ban lett 120 éves, és ez a jubileum lehetőséget adott egy olyan kiállítás rendezésére, amely a nagyközönség számára is méltóképp érzékelteti annak az Országos Magyar Képzőművészeti Társulatnak a tevékenységét, amelynek a reprezentatív és elegáns, hatalmas méretű, mégis harmonikus és esztétikus kiállítási csarnok megszületését is köszönhetjük. Az első aranykor címmel megnyitott kiállítás egyszerre ad képet a hagyományos magyar elit művészetszeretetéről és az uralkodó, Ferenc József műpártoló tevékenységéről.

Ferenc József halálának centenáriuma lehetőséget ad arra, hogy felidézzük az uralkodó egy kevéssé ismert tulajdonságát: nagyon szerette a festészetet. A császári ház gyerekeinek neveltetéséhez hozzátartozott a rajztanulás is. Ferenc József számára ez kivételes örömöt jelentett, leginkább „fejből” szeretett rajzolni olyan jelene­teket, amelyeket el­kép­zelt. Édesanyját egy maga rajzolta albummal lepte meg, amelyben a napóleoni háborúk tiroli szabadsághősének, Andreas Hofernek az életét örökítette meg. Amikor 14 éves korában nevelőjével és testvéreivel észak-itáliai utazáson vett részt, jó megfigyelőként rajzolta le a látottakat. Nem annyira az épületek és tájak, mint inkább az utcák és piacok mindennapi életé­ből vett jelenetek ragadták meg. Még a litográfia technikáját is elsajátította.

Nadler Róbert: Országos kiállítás, 1885-86. Budapesti Történeti Múzeum, Kiscelli Múzeum - Fővárosi Képtár, Budapest. Mecénási buzgalom

Trónra lépése után természetesen már nem maradt ideje rajzolni, de a gyerekkori

Regisztráljon és olvassa a teljes cikket!

Ingyenes regisztrációval korlátlan hozzáférést kap Kalendárium rovatunkhoz, és prémium tartalmaink közül 3-at olvashat
a Rubicon Online-on.