rubicon

Draskovichok, Erdődyek, Zrínyiek

Bánok a kora újkorban
19 perc olvasás

Magyar nyelven több esetben szinte magától értetődő természetességgel tesszük hozzá néhány személy nevéhez a bán méltóságjelző szócskát. A 13. században élt, tragikus sorsú Bánk, a Szigetvár belső várának hídján 1566. szeptember 7-én katonahalált szenvedett Zrínyi Miklós és a Varasdról 1848-ban a csapatait a forradalom leverésére elindító Josip Jelašić egyaránt bánok voltak. Míg a Gertrúd királyné elleni merényletben vétkes nagyúr történetéből készült opera 1819 óta a magyar nemzeti önbecsülést gazdagítja, addig a szigetvári hős Nikola Šubić Zrinski néven a horvát hősi múltnak is része, a Petőfi által csúfondárosan megénekelt – magyarosan – Jelasics Józsefet pedig már csak déli szomszédunknál övezi kiemelt tisztelet.  

A báni, helyesebben horvát–dalmát (banus Croatiae et Dalmatiae), illetve szlavón (banus Sclavoniae), majd a korszakunkban mind gyakrabban horvát-szlavón (banus Croatiae et Sclavoniae) báni tisztség óriási változáson ment keresztül, míg a Magyar Királyság egyik zászlósurából a nemzeti függetlenségre vágyó Horvátország legfőbb politikai tisztségévé vált. A legfontosabb változások pedig az oszmánellenes végvári harcok árnyékában, a 16–17. században következtek be.

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.