rubicon

Dél-Afrika

Hosszú távon működő szankciók
13 perc olvasás

Élénk vita folyik – s nemcsak napjainkban – a gazdasági hadviselés egy sajátos formája, az ellenérdekelt félre kivetett szankciók hatásosságáról. Történelmi távlatból szemlélve ritkán működtek, hiszen mindig akadtak olyanok, akik készek voltak a tiltásokat megkerülni. Dél-Afrika az apartheid alatt inkább kivétel volt, mint szabály. A szankciók közel fél évszázadon keresztül működtek, anyagi érdekek nem álltak a szankciókat kivetők mögött, erkölcsileg lett vállalhatatlan a rendszer. De a legfontosabb talán az, hogy a fehér kisebbség saját magának kialakított jóléti társadalmát célozták, s nem a külvilág, hanem ők fáradtak bele a nemzetközi pária státuszba. Ám évtizedes távlatból szemlélve újabb és újabb szempontok merülnek fel a szankciók valódi hatásait illetően.

A mindmáig legismertebb – és leghatásosabb – nemzetközi szankciók a dél-afrikai apartheid rendszert sújtották, bár sokak szerint a diszkriminatív rezsim a Szovjetunió vezette keleti blokkal együtt vagy annak felbomlása következtében vált fenntarthatatlanná. A szankciók szerepét megkérdőjelezők táborának másik ága a belső gazdasági folyamatokra vezeti vissza a faji megkülönböztetésen alapuló s egy bizonyos határon túl önmagát ellehetetlenítő rendszer kimúlását.

A szankciók hatásossága Szabadságot Mandelának! A „Hatalmat a népnek!” feliratú pólós ANC- (Afrikai Nemzeti Kongresszus) harcos kiszabadítja a polgárjogi vezetőt börtönéből

Az apartheid rendszer azonban már jóval a szovjet tábor összeomlása előtt zsákutcába került,

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.