rubicon

Deákról, liberalizmusról

A Rubicon kérdése Király Bélához
4 perc olvasás
1975-ben az Egyesült Államokban a világ kiemelkedő államférfiait bemutató sorozat részeként jelent meg a mindmáig egyetlen angol nyelven olvasható Deák életrajz. A mű szerzője Király Béla volt. Ez mindenképp Deák politikusi erényeinek elismerése, Király Béla történészi teljesítményét pedig többek között az is minősíti, hogy Deák-biográfiáját az Akadémiai Kiadó magyarul is megjelenteti. Mégis felmerül a kérdés, hogy miközben a források többnyire itthon találhatók, mi indokolja, az Amerikában írt kötet hazai kiadását.

A könyv itthoni megjelenése mellett a legfontosabb érv az, hogy Deák Ferenc egyike volt azon államférfiaknak, akikről mind a tudományos világ, mind az átlag írástudó publikum már életükben, de röviddel haláluk után feltétlenül tudott mindent. Deák Ferenc élete nyitott könyv volt mindazok számára, akik ismerni kívánták jellemét, szellemét, gondolatvilágát és tetteit. Minden írása, úgyszólván minden szava megjelent nyomtatásban, és 1975-ben könnyen hozzáférhető volt az Egyesült Államokban is. Amerika tudományos életének egyik tiszteletre méltó vonása az, hogy a diszkrimináció idegen tőle. Könyvtáraiban, gyűjteményeiben hatalmas mennyiségű nem angol nyelvű – így magyar – anyag is van. Minden, ami Deákról megjelent, Amerikában is hozzáférhető. Azokat, amelyeket nem lehetett megtalálni, tisztelt barátom, Benda Kálmán nem éppen egyszerű körülmények között megküldte számomra. Ezért nagyon hálás vagyok neki. Így tehát minden itthon elérhető nyomtatott anyag – mondhatni, minden Deákra vonatkozó adat – rendelkezésemre állt a könyv megírásakor. Az is a körülményekhez tartozik, hogy tudomásom szerint 1975 és 1992 között perdöntő jellegű új anyagot Deákra vonatkozóan a magyar tudományos világ nem fedezett fel, legalábbis nem publikált.

A könyv olyan helyen jelent meg 1975-ben, ahol

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.