rubicon

Deák István

14 perc olvasás

2023. január 9-én Kaliforniában elhunyt Deák István, a 19–20. századi magyar és közép-európai történelem egyik legnagyobb tekintélyű kutatója. Deák István a magyar történészek doyenje volt s amerikai történészként is Közép-Európa és a II. világháború európai története legtekintélyesebb szakértői között tartották számon. Minden irányú előítéleteket oszlatva elemzett történeti dilemmákat, és mind monográfiáiban, mind esszéiben elemző gondolkodásra ösztönző, provokatív kérdéseket tett fel.

Deák István felső középosztálybeli székesfehérvári családban született 1926-ban, de Budapesten nőtt fel. Túlélte az őt és családját is érintő vészkorszakot. 1945 után hitt egy demokratikus Magyarország felépítésének lehetőségében, Budapesten egy könyvkereskedésben kezdett dolgozni. Történésznek készült, látogatta többek között Hajnal István és Kosáry Domokos óráit is.

A kommunista párt térnyerése késztette arra 1948-ban, hogy emigráljon. Először Franciaországba ment, Párizsban, a Sorbonne-on történelmet tanult, majd Münchenben a Szabad Európa Rádiónak dolgozott. 1956-ban New Yorkba költözött, ahol továbbra is a Szabad Európa Rádió munkatársa volt, és a Columbia Egyetemen modern euró­pai történelmet tanult. 1964-ben a weimari Németország baloldali értelmiségéről írt könyvével  (Weimar Germany's Left-wing Intellectuals: A Political History of the "Weltbühne" and Its Circle. The University of California Press, 1968) szerzett doktori címet. Ezt követően oktatói és kutatói pályája mindvégig a Columbia Egyetemhez kötötte. 1967 és 1978 között az egyetem Kelet-Közép-Európai Intézetének

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.