rubicon

Deák Ferenc és az Ellenzéki nyilatkozat

12 perc olvasás
A magyar liberális ellenzék 1847 júniusában elfogadott programnyilatkozatát a kortársak Deák Ferenc nevével kapcsolták össze. Deákot tekintette az Ellenzéki Nyilatkozat szerzőjének későbbi politikai irodalmunk is. Kossuth életrajzírói viszont megkérdőjelezték Deák meghatározó szerepét, sőt Barta István egyenesen arra a megállapításra jutott, hogy az Ellenzéki Nyilatkozat „elsősorban Kossuth alkotása, s Deák műve inkább csak az – ami kimaradt belőle”. Vajon Deák pusztán a nevét adta a nyilatkozathoz? Milyen szerepe volt az ellenzéki pártban? Igazolható-e a szerzősége? Írásunk e kérdésekre keres választ.

A pártalakulás előtt álló magyar liberálisok 1845. november 18-án tették meg az első konkrét lépést az ellenzék országos egyesítése felé. Huszonnyolc ellenzéki politikus – köztük Batthyány Lajos, Bezerédj István, Kossuth Lajos, Szentkirályi Mór és Teleki László – egy nyilatkozatot írt alá, melyben szükségesnek nyilvánították, hogy a liberálisok „álljanak össze” a kormány káros cselekedeteiből fakadó következmények elhárítása érdekében, s „az alattvalói hűség, törvény és alkotmány korlátai közt” igyekezzenek mindent megtenni, „mit a haza érdeke kíván”. A nyilatkozat aláírói Batthyány Lajost, Szentkirályit és a távol lévő Deákot bízták meg, hogy összegezzék a „teendők felett véleményöket”, hívják össze az ismertebb liberálisokat, javaslataikat megvitatás céljából terjesszék eléjük, majd az ellenzék konferenciája állapodjon meg, hogy milyen módon lehetne a liberálisok tevékenységét egyesíteni és irányítani.

Erkölcsi tekintély

Noha Deák ekkor már több mint két éve – 1843 tavasza óta – távol maradt az országos közélettől, még mindig őt tekintették az ellenzék potenciális vezérének. Az ellenzék vezéregyéniségei

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.