rubicon

De Gaulle-tól De Gaulle-ig

Franciaország
23 perc olvasás
Valójában három De Gaulle élt. Az első: a magánember. A második: a történelmi vagy pontosabban mitikus tábornok, aki kétszer mentette meg hazáját, s ennek során identitása is megváltozott: az „örök Franciaország” megtestesítőjévé vált. Ez a mitikus személyiség uralja a köztudatban róla élő képet. A harmadik De Gaulle – bármennyire is megvetette ezt a szót – politikus volt, egy ideiglenes kormány élén állt 1944–46-ban, majd lemondott, több mint egy évtizedre visszavonult, hogy 1958-ban visszatérjen a hatalomba, s több mint tíz évig az V. köztársaság elnöke legyen. A politikus De Gaulle a nemzetet megmentő és felszabadító tábornok általánosan elfogadott mítosza ellenére sem kerülhette el, hogy pártemberré váljon. Írásunkban erről a „harmadik De Gaulle-ról” lesz szó, s két köztársaságról, mely közül az első (a IV. Köztársaság) De Gaulle személyes és politikai vereségének, a második (az V. Köztársaság) személyes és politikai győzelmének köszönheti egymástól alapjaiban különböző létét.

Franciaország nincs egyedül! – hangzott fel 1940. június 18-án Londonban De Gaulle tábornok franciákhoz intézett rádiófelhívásában a híressé vált kijelentés, amelyet pontos geopolitikai elemzés követett: „Egy hatalmas birodalom áll mögötte. Tömböt hozhat létre a Brit Birodalommal, amely uralja a tengereket és folytatja a harcot. Franciaország is, miként Anglia, korlátlanul támaszkodhat az Egyesült Államok hatalmas iparára. Ez a háború nem korlátozódik szerencsétlen országunk területére. Ez a háború nem ért véget a franciaországi ütközettel. Ez a háború világháború.”

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.