rubicon

Dávid és Góliát

A középkori Magyar Királyság és a Nagy Mongol Birodalom a 13. században
14 perc olvasás

A tatárjárásról lehet úgy írni, hogy a „tatárok” csupán statiszták a magyarok „drámájában” – meg is tették ezt már korábban sokan. Meggyőződésem szerint azonban így aligha lehet megérteni a történteket, hiszen a tatárjárásnak nevezett eseménysor valójában nem akkor vette kezdetét, amikor 1241 márciusában a „tatárok” eljutottak Magyarországra. Történetünk szálai időben és térben egy­aránt messzebbre, Ázsia távoli földjére nyúlnak vissza.

A 13. század elején egy nagyra hivatott, új birodalom született a sztyeppe keleti végén. „Imigyen a nemez falú jurták népeit leigázván, a tigris-évében [1206] összegyűltek az Onon folyó forrásánál, kitűzték a kilenclábú jakfarkas zászlót, és Dzsingisz kánt a [nagy]kán címmel felruházták.”  Mindössze ennyi áll a Nagy Mongol Birodalom megalapításáról a korai mongol történelem legrészletesebb írásos emlékében,  A mongolok titkos története című műben. 

A Góliát „születése”

Az ekkor negyvenes éveiben járó új kán eredeti neve Temüdzsin volt, s a mongolok bordzsigin törzséhez tartozó régi uralkodócsalád sarjaként született. Apja korai elvesztése miatt viszontagságos ifjúsága

Regisztráljon és olvassa a teljes cikket!

Ingyenes regisztrációval korlátlan hozzáférést kap Kalendárium rovatunkhoz, és prémium tartalmaink közül 3-at olvashat
a Rubicon Online-on.