rubicon

Churchill

20 perc olvasás
„Kora legnagyobb angoljaként” búcsúztatta nekrológjában a The Times. A. J. P. Taylor, a jeles történész „országa megmentőjének” nevezte. Kortársai szemében valóban a legendás második világháborús vezér volt, aki Anglia egválságosabb időszakában nemzeti egységet teremtett, szózataival acélos ellenállást kovácsolt, és hallatlan energiával vezette hazáját a győzelemre. Elmaradhatatlan szivarjával és V-jelet formáló, feltartott két ujjával a győzelmes helytállás szimbóluma volt.

Hosszú és változatos életéről könyvtárnyi irodalom szól, és mára elérte a történészek deheroizáló törekvése is. Először R. Rhodes James nyitott vitát 1970-ben, amikor Churchill: tanulmány a kudarcról című művében a churchilli pályát 1939-ig kudarcok sorozataként mutatta be. Sokkal nagyobb vihart kavart John Charmley fiatal amerikai történész 1992-ben megjelent Churchill: a dicsőség vége című munkája. Charmley szerint Churchillnek 1940–41-ben meg kellett volna egyeznie a náci Németországgal – ugyan Hitler helyett Göringgel –, s hiba volt vállalnia a totális háborút, mert ennek eredményeként a kimerült Brit Birodalom bomlásnak indult, Anglia alárendelődött az USA-nak, és a Munkáspárt jutott hatalomra. Churchill ezáltal háromszoros kudarcot szenvedett. A művel kapcsolatos viták azonban jelzik: a Churchill-legenda minden bizonnyal túléli a túlzó demitizálást vagy a megalapozatlan feltevésekre épülő hatásvadász koncepciókat.

Ambiciózus fiatalember

Winston Leonard Spencer Churchill 1874. november 30-án született nagyapja, a hetedik Marlborough herceg blenheimi kastélyában. Apja, Lord Randolph Churchill nagy befolyással bíró konzervatív politikus volt. A szülőket annyira lefoglalta a társasági élet és a politika, hogy fiukat teljesen elhanyagolták.

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.