rubicon

Catilina összeesküvése

Ó, idők, ó, erkölcsök!
14 perc olvasás
Quousque tandem abutere, Catilina, patientia nostra? Hát még meddig élsz vissza, Catilina, türelmünkkel? – dörögte Cicero a senatus előtt az azóta szállóigévé vált szavakat senatortársa felé. Vajon miféle bűn terhelte Catilina lelkét, ha az ókor egyik legjelentősebb szónoka minden dühét ráirányítva nemcsak Róma, hanem az egész emberiség ellenségévé nyilvánította őt? Mit kellett tennie ahhoz, hogy Cicero, Róma akkori consula, kijelentse: nem foroghat többször kockán egy ember miatt az állam boldogulása. Mi is történt valójában? Mielőtt mi is ítélkeznénk, ne feledjük Jókai szellemes szavait: a történelmet Cicero és társai írták.

A Kr. e. 2–1. század egyre súlyosabb válságokkal terhes időszak Róma történetében. A válság jellegének felismerése azonban korántsem bizonyult könnyű feladatnak a kortárs rómaiak számára, akik a politikai vakság egy jellegzetes esetét mutatták. Talán senki sem tudta tisztán felmérni azt, hogy a római senatusi arisztokrácia immár nem képes eredményesen igazgatni azt a világbirodalmat, amelyet nem kis részben maga teremtett meg. Minthogy ennélfogva a rómaiak hosszú évtizedeken át képtelenek voltak felismerni az elkerülhetetlen változás irányát, Róma egy kiúttalan és kellő választási lehetőséget nem kínáló válság állapotába került. A politikai vezetést kezükben tartó csoportok nagy és helyes célok hiányában egymást próbálták szétforgácsolni, tovább fokozva az erkölcsi válsághangulatot, ahogy a kortársak általában a birodalom tényleges politikai krízisét fel nem ismerve, a helyzetet megélték.

Mivel nem voltak világosan tisztázott politikai frontok és programok, a politikai élet nem egy határozott irányba vezető törvényalkotás, valamint új, szilárd jogrend és államberendezkedés kialakítása felé mutatott, hanem

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.