rubicon

Bűntanyák és razziák

A Horthy-kori budapesti bűnözés topográfiája
11 perc olvasás

A 19. században elindult dinamikus társadalmi és gazdasági folyamatok gyökeresen átalakították a nagyvárosok képét és mindennapjait. Ezek eredményeként a magyar fővárosban is létrejött egy többé-kevésbé rejtett világ: a „tisztességes” lakosságtól részben elkülönülő, mégis azzal elválaszthatatlanul összefonódó „párhuzamos társadalom”, amit a korabeli gondolkodás szerint a nyomor, a szegénység, a kilátástalanság és a bűnözés jellemzett.

Ez a világ sajátos ellenkultúrát képviselt, amely szemben állt az érvényes normákkal és értékrenddel, és asajátos színfoltként helyezte fel Budapest „bűnös” negyedeit, kerületeit a magyar metropolisz mentális térképére.

Társadalmi körülmények

A 20. század első évtizedeire a modernizáció és urbanizáció következtében Budapest is olyan kozmopolita nagyvárossá vált, amelyet sokszínű, dinamikus, nyüzsgő közösség népesített be. A magyar főváros gyors növekedése és iparosodása a biztosabb megélhetés lehetőségével kecsegtetve vidékiek tömegét vonzotta, de nem feltétlenül váltotta be mindenki számára a hozzá fűzött reményeket. Éppen ezért a látványos népességgyarapodás a bűnözés egyik hajtóerejévé is vált. Az egyre zsúfoltabb város fokozódó bűnügyi kockázatot jelentett, megnőtt a bűncselekmények lehetősége és elkövetési gyakorisága. Gellért Ede budapesti detektív így foglalta  össze a tanulságokat1925-ben:

„Rossz társaság, szükség, nyomor, élelmezési gondok, munkanélküliség mind olyan társadalmi fogyatékosságok, amelyekben úgy terem a bűn, mint kertben a dudva. Mindez oda vezet, hogy elsősorban a társadalom felelős minden bűncselekményért.”

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.