rubicon

Bűnözés és társadalom a reformkorban

Betyárvilág Magyarországon
5 perc olvasás
Betyárok. Sokféle mendemonda keringett róluk. Ám kevesen, s azok is csak felületesen ismerték őket, hiszen „járkálók” voltak, rejtőzködve éltek. Pandúrkézre került cimboráik hallgatásukkal vagy egymásnak ellentmondó vallomásaikkal adtak tápot a találgatásoknak. A legendák egy része még életükben megszületett. És tovább éltette őket a népi képzelet, a ma is szemet gyönyörködtető pásztorfaragások, s mi tagadás, még a szépirodalom is. Cikkünk írója igyekszik lehántani a valóságra rárakódott rétegeket, és megmutatni: kik is voltak valójában azok az emberek, akik zsiványéletre adták a fejüket.

A köztudatban - a néphagyomány és a szépirodalom jóvoltából - ma is a romantika korában kialakult kép él a 18-19. századi magyarországi bűnözésről. Eszerint a betyár nem bűnöző, hanem idilli életet élő népi hős, aki minden tettével a társadalmi igazságosságot szolgálja: "Isten teremtette a betyárokat, azok által veri a gazdagokat." - mondja az egyik ismert népdal.

A történeti valóság azonban egészen más. A betyár a társadalom számkivetettje, aki tudatosan vagy kényszerűségből vállalja a bűnöző életmódot, annak minden következményével együtt.

A bűnözés társadalmi bázisa

Az eddigi néprajzi, történeti kutatások alapján a magyar betyárnak két alaptípusát különíthetjük el: az egyik az alföldi lovas betyár, a puszta bűnözője, akinek léte, életformája a 18-19. században kiteljesedő nagyállattartáshoz és állatkereskedelemhez kötődik. A másik a hegyvidéki (dunántúli) betyár, aki gyalogosan, esetleg kocsival közlekedik, élettere az erdő, megélhetési forrása a lopás, rablás, útonállás. Az előbbinek Sobri Jóska a legismertebb képviselője.

A dunántúli betyárvilág történetének három jellegzetes szakaszát különíthetjük el: az első bűnözési hullám a napóleoni háborúk

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.