rubicon

Budapest, 1900

41 perc olvasás

Budapest európai város volt. Egyetlen bécsi sem mondhatta volna el 1900-ban azt, amit Metternich hangoztatott nyolcvanöt esztendővel azelőtt, hogy Magyarország a „Kelet” része. Bécsiek még 1820-ban úgy indultak el Budára vagy Pestre, mintha felfedezőexpedícióra készültek volna. 

De az a bécsi, akinek 1900 táján akadt dolga Budapesten, igen kel­lemes kirándulásnak nézhetett elébe, kivált nyáron. Akármilyen fenntartásai voltak is Budapest és a magyar politika iránt (mint a bécsieknek gyakran), a bírálatba többnyire némi tisztelet, sőt fél­tékenység is vegyült. 

Ez a város ugyanis legalább annyi kényelmet és szórakozást kínált, mint Bécs. Az árak valamivel alacsonyabbak voltak. És mindennek megvolt még az a sajátosan magyaros íze is, ami úgy fűszerezte az itt-tartózkodást, mint egy csipetnyi csípős paprika.

Néhány év hátravolt még 1900-ig, amikor Európa egyik leghíresebb publicistája, a londoni Times külpolitikai tudósítója, Blowitz Bécsből Budapestre utazott. „Bevallom – számolt be útjáról a Nineteenth Centuryben –, számomra Bécs se nem von­zó, se nem érdekes… ez a város, mondhatni, »tucatáru«. Megmutattam fiamnak a hőségben lompos, poros Prátert, a város ütőereit, a székesegyházat, amely kissé merev vonalaival mintha idegenül állna a körülötte sürgölődő zajban, és hogy a kép teljes legyen, a köz­épületeket, amelyekben összefutnak a világ legbonyolultabb birodalmának különféle, heterogén elemei.

Annál kedvesebb

Regisztráljon és olvassa a teljes cikket!

Ingyenes regisztrációval korlátlan hozzáférést kap Kalendárium rovatunkhoz, és prémium tartalmaink közül 3-at olvashat
a Rubicon Online-on.