rubicon

Briand és Stresemann

11 perc olvasás
Az 1926-os Nobel-békedíj átadásának résztvevői különös jelenetnek lehettek szemtanúi. A kitüntetést annak a két nemzetnek a képviselője vette át, amely százezreket temetett el a Marne mentén és Verdun falainál, és amely a világháborút követő első években is ellenségként állt szemben egymással. Aristide Briand francia és Gustav Stresemann német külügyminiszter személyének kiválasztásánál a norvég Storting öttagú bizottsága a francia–német megbékélést nyugtázta és szimbolizálta.

A két kitüntetett életútjának nagyobb részé-ben – Briand hatvannégy, Stresemann negyvennyolc éves volt a Nobel-békedíj átvételekor – nem sok jel mutatott arra, hogy valaha is a német–francia egymásra találást fogják megszemélyesíteni. Nemcsak eltérő családi és társadalmi környezetük, merőben ellentétes pártpreferenciáik és politikai vonzalmaik miatt, hanem mert ők is, miként valamennyi kortársuk, csak a másik nemzet rovására tudták elképzelni saját népük üdvét és boldogulását. Briand, mint minden francia, úgy hitte, hogy Franciaország romlása az 1871-es német egységből származik, Stresemann pedig minden némettel együtt vallotta, hogy Németországnak nem lesz nyugta és biztonsága addig, amíg a nyugati szomszédot végképp meg nem fosztják a reváns lehetőségétől.

Politikai pályabelépő

Briand egyszerű családból származott – szülei kis vendégfogadó tulajdonosai voltak –, s miután kijárta a gimnáziumot, majd a párizsi egyetemen ügyvédi oklevelet szerzett, a szocialista párt tagja lett, és az újságírásban vélte megtalálni hivatását. Az általa szerkesztett La Lanterne című lapban, majd a L’Humanité című újságban színvonalas cikkeket közölt a francia belpolitikai élet különböző kérdéseiről. A francia közvéleményt

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.