rubicon

Boccacciótól Camus-ig

Pestisjárványok szépirodalmi alkotásokban
15 perc olvasás

A pestis az ókortól kezdve az egyik legfélelmetesebb járványos betegségnek számított. A „fekete halál”, „dögvész”, „döghalál”, „dögletes baj” megneve­zések a rettegett ragálytól való halálfélelmet és iszonyatot tükrözik.

„A világnak három részein oly rettenetes döghalál uralkodott, hogy ilyen beteges ember a másikat csak leheletével is megölte” – írta Pethő Gergely (1570-1629) az 1660-ban Bécsben megjelent Rövid Magyar Cronicájában.

Az alábbiakban szépirodalmi alkotásokból idézzük meg, hogy milyennek látták a félelmetes ragályt a járványok írói vénával rendelkező szemtanúi.

Az Ázsiából érkező járvány a Krím-félszigeten lévő Caffa (ma Feodosia) városából indult el Euró­pába. A genovai és velencei kereskedők fontos támaszpontja volt a település, amelyet a tatárok megtámadtak. Az Arany Horda csapataiban tört ki először a pestis, és mivel a várost körülvevő erős védvonalat nem tudták áttörni, mintegy „biológiai fegyverként” elkezdték átlőni a pestises hullákat a falakon belülre. A rémült olasz kereskedők ekkor hajóikra szálltak, és ők maguk hurcolták be Itáliába a fertőzést. A járvány 1347 szeptemberében Szicíliában és Dél-Olaszországban

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.