rubicon

Bikinis lányok

A fürdőruha átalakulása napjainkig
14 perc olvasás

1935 szeptemberében Mezey Károly kozmetikus-bőrorvos Testkultúra – strandkultúra című cikkében a következőket írta a korabeli fürdőruha-viselet átalakulásáról: „Hát bizony ez a divat olyan volt, hogy a vízben és a vízparton sem engedett többet láttatni a nő testéből, mint akkor, amikor városi toalettben volt. Lévén bő, matrózgalléros blúza könyökig érő ujjakkal és bő, bokáig érő bugyogója. A merészebb fürdőruhák bugyogója térdig ért, de az ilyent viselő hölgyek fekete harisnyát húztak. És aztán, az évek folyamán, a fürdőruha sorvadásnak indult. Majd a fürdőblúz lett mind merészebb, majd a nadrág. Rájött az ember arra, hogy a nőknek lábszáraik, sőt combjaik vannak. Aztán eltűnt a fürdőruha és jött a trikó. Két éve tudjuk, hogy a nőknek nemcsak lábszáraik és combjaik, hanem derekuk is van, amely valahol nagyon mélyen végződik.”

Kétrészes fürdőruhához hasonlító ruhadarabot az ókori Hellászban is viseltek már, s a bikini őse később a rómaiaknál is népszerűségnek örvendett. Olaszországban, a Villa Romana del Casalében látható az a mozaikkép, amely Kr. u. 325-ből származik és a köztudatba „bikinis lányok” néven vonult be. A mozaikokon látható alakok azonban nem fürdenek, hanem különböző sporttevékenységeket végeznek. Bár a római kori ábrázolások nagyon hasonlítanak a ma is hordott fürdő­ruhákhoz, a 20. században megjelent, mai értelemben vett bikiniig még hosszú út vezetett.

A különböző történelmi korok különbözően viszonyultak a fürdéshez, és a mai értelemben vett strandolás, a fürdés mint szabadidős tevékenység a 20. század vívmánya. Ennek

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.