rubicon

Bibó István nemzetközi konfliktuselmélete

A ciprusi, a közel-keleti és az északír konfliktus
10 perc olvasás

Bibó István egyik alapvető tudományos és politikai törekvése volt az állam nemzetközi szerepének humanizálása, az erőszak alkalmazásának tényleges háttérbe szorítása a nemzetközi viszonyok alakítása során. A területi és államalakulási konfliktusokban az önrendelkezés elvét hangsúlyozta, melyet a pártatlanság és a függetlenség elve alapján működő nemzetközi döntőbíráskodásnak kell alkalmaznia, nem tételes jogszabályok, hanem a politikai ítélőképesség alapján. Esettanulmányaihoz olyan konfliktusokat választott, amelyek kiválóan illusztrálják a nemzetfejlődés és államalakulás következtében elhúzódó területi viták megoldási nehézségeit.

A béke nem egyszerűen az erőszak hiányát jelenti, mivel az a status quo folyamatos fenntartásával volna egyenértékű. Ez azonban lehetetlen, a különböző gazdasági, társadalmi folyamatok eredményeként az államközi viszonyok átalakulása elkerülhetetlen. A béke fenntartásához, tartalommal való megtöltéséhez, azaz a pozitív békéhez arra van szükség, hogy lehetőség nyíljon a békés változásokra, anélkül hogy az a nemzetközi kapcsolatok rendjének teljes felforgatása részeként következne be. Kétségtelen, hogy a status quo erőszakos megváltoztatásának nemzetközi jogi tilalma a változást a legdinamikusabb, de egyúttal legpusztítóbb eszközétől fosztja meg. Ilyen körülmények közepette döntő jelentősége van a változások dinamikája és a stabilitás igénye közötti kényes egyensúly megteremtésének.

és a 1970-es évek első felében írt, A nemzetközi államközösség bénultsága és annak orvosságai című munkájában a nemzetközi területi és államalakulási konfliktusok békés megoldásának kulcsát az államok közötti kapcsolatok alapvető struktúráját meghatározó alapelvek egymáshoz való viszonyának tisztázatlanságából eredő zavar feloldásában és

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.