rubicon

Bevonulás Boszniába

Balkáni krízis, 1878
6 perc olvasás
Az 1870-es évek sorsdöntőnek bizonyultak a balkáni népek számára. A már független Szerbia és Montenegro a Boszniát még birtokló Törökország ellen fordult. Oroszország a délszláv népek mellé állt, ami a kialakult hatalmi-politikai egyensúlyt fenyegette. És a Monarchia vezetése úgy érezte, lépni kell!

A Habsburg Birodalom irányítói a 17–18. századi nagy felszabadító háborúk után sokáig nem sok figyelmet szenteltek Dél-Kelet-Európának. A 19. század első felében a hivatalos keleti politika sarokköve Törökország integritásának védelme lett. Ezzel a passzivitással nem mindenki értett egyet; már akkor is akadtak szószólói az aktívabb fellépésnek. Hangjuk az 1850-es évektől vált erősebbé. Nézeteiket Radetzky, a tábornoki kar legtekintélyesebb tagja több terjedelmes emlékiratban is összefoglalta. Sok kortásához hasonlóan ő is abból indult ki, hogy a közeli jövőben elkerülhetetlenül bekövetkezik az európai török uralom teljes összeomlása. Ezért sürgető feladatnak tartotta az absztinencia feladását. Ő hívta fel a figyelmet az éledő nagyszerb aspirációk veszélyességére is. Radetzky kívánatosnak vélte, hogy a Törökország felbomlásakor „gazdátlanná” váló félszigetet Oroszország és Ausztria közvetlenül ossze fel egymás között, ahogyan azt Lengyelországgal is tették annak idején.

Az 1859-es és 1866-os súlyos katonai vereségek után Ausztria nemzetközi pozíciói gyökeresen átalakultak. Azt hamar felismerték a bécsi külügyi hivatalban, hogy az Itáliából és Németországból végleg kiszorult birodalom politikai és gazdasági aktivitásának legfőbb területévé a Balkán válik. Azt is tudták, hogy a balkáni népek erősödő nemzeti felszabadító törekvései a Habsburg Monarchia belső stabilitását is veszélyeztetik: befolyást gyakorolnak a délszláv lakosságra. Mégis, a külpolitikai stratégia megfelelő

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.