rubicon

Berzeviczy Albert és a revízió

Egy művelt konzervatív gondolkodó Trianonról
6 perc olvasás

19–20. századi történelmünk méltánytalanul elfeledett alakjai közé tartozik berzevicei és kakaslomnici Berzeviczy Albert (1853–1936), holott az egyik legrégebbi – a 13. századból eredeztetett – magyar nemesi családból származó politikus művészeti, tudományos és tudománypolitikai szempontból is meghatározó személyisége volt korának. Hosszú és igen változatos közéleti karrierje során Berzeviczy olyan sorskérdésekről foglalt állást, mint az Ausztriához fűződő közjogi viszony, a nemzetiségi kérdés, a zsidókérdés, a királykérdés, továbbá a trianoni békeszerződés és annak revíziója.

A dualizmus időszakában há­rom évtizedet felölelő parlamenti pályafutása alatt Berzeviczy Albert a ’67-es közjogi alapon álló kormánypártok (Szabadelvű Párt, Nemzeti Munkapárt) tagjaként foglalt helyet az országgyűlésben, ahol kul­tuszminiszterként (1903–1905) és képviselőházi elnökként (1910–1911) a politikai élet főszereplői közé tartozott. Parlamenti szerepvállalása mellett számottevő írói és művészettör­ténészi munkásságot is kifejtett: írt többek között itáliai útikönyveket, életrajzot Aragóniai Beatrix magyar királynéról, valamint az érett olasz reneszánszt bemutató művet. Mindezeken túl a magyar sport hőskorában aktív sportvezetői tevékenységet is vállalt: 1895-ben alapító elnöke lett a Magyar Olimpiai Bizottságnak.

A politikától a Horthy-korszakban sem távolodott el – hiszen felsőházi tag (1927–1936), illetve az Interparlamentáris Unió Magyar Nemzeti Csoportjának elnöke (1921–1934) volt –, ám ekkor már inkább történetírói és tudományszervezői területen jeleskedett. 1922 és 1937 között négykötetes monográfiát

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.