rubicon

Bercsényi László

Magyar huszárok tündöklése Franciaországban
19 perc olvasás

A felvilágosodás századában több ezer magyar katona távozott Franciaországba, hogy az ott alapított huszárezredekben szolgáljon. De vajon milyen okok vezettek a magyar katonák ilyen arányú kivándorlásához? Ezek a háborúban edződött, tapasztalt katonák igen keresettekké váltak a nyugat-európai zsoldospiacon. 

A 18. századi harcászati szakirodalom előszeretettel ajánlotta a magyar lovasok alkalmazását az olyan kisháborús műveletekben, mint például a portyázás, felderítés, cselvetés. A Rákóczi-szabadságharc során a kurucok az összes fontos csatát elveszítették, ugyanakkor a portyázó és kisháborús hadműveleteikkel hosszú évekig sikeresen ellenálltak a jobban felszerelt és fegyelmezettebb császári hadaknak. 

A bujdosóvá lett kurucok egy része a francia huszárezredek tisztikarába is bejutott. A legismertebb közülük székesi gróf Bercsényi Miklós fia, László volt, aki később a Franciaország marsallja címet is elnyerte. A magyar származás a katonai teljesítmény egyik garanciájává vált, és a huszárság megjelent a kor összes fontosabb haderejében. Valamennyi európai nemzet közül talán a francia ragaszkodik a legjobban a huszársághoz fűződő hagyományokhoz, az egyetlen nemzetközi huszármúzeum is éppen ebben az országban, Tarbes városában található.

A

Regisztráljon és olvassa a teljes cikket!

Ingyenes regisztrációval 3 cikket olvashat a Rubicon Online-on.