rubicon

Benito Mussolini

Olaszország erős embere
9 perc olvasás

1919. március 23-án egy összességében baloldali politikai gondolkodású társaság, a frontról nemrég hazatért katonák gyülekeztek a milánói San Sepolcro téren. Két fő cél biztosan lebegett a szemük előtt. Rövid távon politikai mozgalmat – nem pártot – kívántak alapítani meggyőződésük és elképzeléseik képviseletére, hosszú távon pedig alapjaiban és radikálisan szerették volna megváltoztatni Olaszországot.

A „Harci Fasciók” (Fasci di Combattimento) megszületésekor nem sokan gondolták, hogy ez lehetséges lesz. Annál is kevésbé, mert a kezdetben karakteres baloldali elveket valló mozgalom, a fasizmus inkább csak Észak- és Közép-Olaszországban volt ismert. Ugyanígy kevesen hittek abban, hogy egy „szívvel-lélekkel a szocializmusnak és a politikának élő” kovácsmester és egy „régimódi asszony” legidősebb gyermeke, bizonyos Benito Mussolini rövid időn belül nemcsak a mozgalomnak, hanem az országnak is egyedüli és megkérdőjelezhetetlen vezetője lesz.

Pedig így történt, ráadásul olyan nemzeti konszenzust és viszonylagos pozitív megítélést alakított ki politikáját illetően, amely a harmincas évek közepéig a nemzetközi politikai színtéren is érzékelhető volt személyével kapcsolatban.

„Nekünk, olaszoknak hiányoznak a vezetőink, hiányoznak az erősen hívő, áldozatra kész embereink, akik a tömeg képzeletére hatni tudnának, akik megértenék, mit jelent ez, akik e nagyszerű, lobogó szenvedélytől sarkallva egy cél felé, a győzelem felé vinnék a népet, akik számolni tudnának a szerteszórt elemekkel s meglelnék az élet és rend szavát, akik előretekintenének és nem hátra, akik a halálra ítéltek elszántságával a nép s az akadályok közé ugranának, hogy ennek is és annak is mártírjai legyenek s

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.