rubicon

Békés belváros – kriminális külváros

A századfordulós Budapest bűnügyi térképe
13 perc olvasás

Rend és rendetlenség együtt él a modern nagyvárosban. Az 1873-ban létrehozott, még a kortársak szerint is „amerikai” módon, azaz rohamos sebességgel átalakuló magyar fővárosra ez hatványozottan igaz.

Budapest városfejlő­désének sajátosságai a város építészeti, infrastrukturális és társadalmi átalakulása mellett a minden metropolisszal együtt járó negatív társadalmi jelenségeken, így a bűnözésen is jól megfigyelhetők.

A 19–20. század fordulóján a magyar fővárosban is megjelenő modern bűnözés nemcsak az elkövetett bűncselekmények mennyiségének és minőségének változásain, hanem ezek térbeli eloszlásának jellemzőin keresztül is jól vizsgálható.

A 19. század második felétől kezdve a nagyvárosi proletariátus egyre inkább marginalizált közösséggé vált. Ez nagyrészt annak függvénye is volt, hogy a középosztályok mennyire voltak képesek térben elkülönülni a városon belül, és az általuk lakott terület közbiztonságát a rendőrség mennyire volt képes garantálni.

A fővárosi rendőrség folyamatos razziák segítségével igyekezett úrrá lenni a bűnözésen. Egy ilyen razzia során begyűjtött gyanús elemekkel pózolnak a rendőrök a VIII. kerületi elöljáróság udvarán az 1900-as évek elején A rendőrség és a városi tér

Az 1881-ben kelt rendőrségi törvénnyel létrehozott fővárosi államrendőrség – amely a dualizmus kori Magyarország első és egyetlen, valóban modernnek számító bűnüldöző hatósága volt – rendőrőrszobáinak, illetve a

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.