rubicon

Bécstől – Bécsig

A Legnagyobb magyar életútjának főbb állomásai
28 perc olvasás

Vajon ki tudja, hányszor utazott Széchenyi István Angliába? Kemény Zsigmond báró, egyik első életrajzírója arról tudósít, hogy hőse tizenhatszor lépte át a doveri határsorompót. Pedig a gróf csupán ötször kereste fel a ködös Albiont. Ez az öt út azonban olyan mennyiségű és minőségű munícióval gazdagította a magyar polgári átalakulás első programadó egyéniségének a világ akkoriban vitathatatlanul legfejlettebb országára vonatkozó tudását és gondolatvilágát, hogy méltán tarthatjuk ezeket az utakat korszakos jelentőségűnek hazánk történetében.

Érdemes számba vennünk Széchenyi életútjának többi csomópontját is, mert sajátosan keveredtek benne a hétköznapi és a rendkívüli, a kiszámítható és a véletlen elemek. A kutatás még ma is tár fel új adatokat, illetve gyarapodó tudásunk fényében másképp értelmez korábban is ismert tényeket. Természetesen nem a múlt változik meg, hanem csupán az, amit róla gondolunk.

A német-római császárok székvárosában, a Duna csatornájának partján fekvő Bécsben, az uralkodói palotaegyüttes, a Hofburg mögött kanyarodó Urak utcájában (Herrengasse) található Wilczek-palotában született 1791. szeptember 21-én Széchényi Ferenc gróf és Festetics Julianna grófnő hatodik gyermeke, István. A grófi címet egykor

Regisztráljon és olvassa a teljes cikket!

Ingyenes regisztrációval korlátlan hozzáférést kap Kalendárium rovatunkhoz, és prémium tartalmaink közül 3-at olvashat
a Rubicon Online-on.