rubicon

Batthyány Lajos

Az első magyar kormányfő
24 perc olvasás
Batthyány Lajos, az első független, felelős magyar kormány vezetője elévülhetetlen érdemeket szerzett a magyar polgári és nemzeti átalakulás megalapozásában, az 1848-as forradalom törvényes keretek közötti győzelemre vitelében és az önvédelmi háború feltételeinek megteremtésében. Személyes tragédiája az volt, hogy a forradalmat eltipró császári abszolutizmus nem engedhette meg, hogy a törvényes úton miniszterelnökké kinevezett politikus a nemzeti önállóság és a szabadság felszentelt képviselőjeként, a jog legitim őrzőjeként puszta létével zavarja tevékenységét. Politikai szerepe, erkölcsi szilárdsága, hősies helytállása egyaránt történelmünk legnagyobb alakjai közé predesztinálja.

Batthyány Lajos politikai pályája az arisztokrata ifjak számára megszokott, tradicionális keretek között indult. A harmincas évek elején tett nyugat-európai utazásainak tapasztalatai, a korabeli liberális szakirodalomból szerzett elméleti ismeretei, valamint a kibontakozó magyarországi reformkor politikai és eszmei hatásai eredményeként azonban viszonylag rövid idő alatt megfogalmazta eszmerendszere alapelveit, s már az 1839–40-es országgyűlésen átgondolt, kiérlelt programmal jelentkezett.

Az ellenzéki politikus

A feudális társadalom, az abszolutisztikus kormányzati viszonyok s a nemzeti függés felszámolásáért harcba induló ifjú mágnás egy olyan Magyarország megteremtését tekintette generációja történelmi feladatának, amely kifelé és befelé egyaránt szabad államként, egyenrangú partnerként illeszkedik a szent szövetségi rendszert felváltó liberális Európába.

Formálódó világképét korán áthatotta a benthami utilitarizmus szellemisége. Egyik beszédében például így szólította fel társait: mivel „minden tartós befolyásnak legerősebb támasza a hasznosság: tehetségünk és módunk szerint

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.