rubicon

Báthory István

1533–1586
15 perc olvasás

Báthory István alakja a magyar történeti köztudatban mindmáig amolyan „történelmi félárnyékban” van. Korábban ezt a katolikus, de Habsburg-ellenes uralkodót nem favorizálta sem az úgynevezett „protestáns-kuruc”, sem a „katolikus-labanc” történetírói irányzat. Az 1945 utáni magyar történeti irodalom viszont azért hallgatott róla „szemérmesen”, mert erdélyi fejedelemként nem vezetett Habsburg-ellenes támadó háborút, lengyel királyként folytatott igen eredményes háborúja viszont – amely kétszáz évre megállította az Orosz Birodalom nyugati terjeszkedését – aktuálpolitikai aggályokat szült. Szekfű Gyula szerint viszont Báthory István volt az első magyar történelmi személyiség, aki „az erdélyi–magyar–török probléma történetfilozófiáját végiggondolta”, s aki „világosan felismerte, hogy a magyar sors nem szorítható be Erdély szűk kereteibe, melyeket különben is akkor tép szét a szultán, amikor akar.” Ma már talán megkockáztatható – erdélyi és lengyelországi munkásságát egyaránt mérlegre téve –, hogy ő volt a legnagyobb magyar a török hódoltság korában.

Milyennek látták kortársai?

Erdély fejedelme, majd Lengyelország királya a közepesnél magasabb, testes, rövid nyakú, széles vállú, göndör, fekete hajú férfiú volt, magas homlokkal, hosszúkás, napbarnított, vörösesbe hajló arccal, ép fehér fogakkal. Az akkor szokásosnál nagyobb végtagjai miatt egyes kortársai „nagylábú Báthorynak” is nevezték, noha a „nagyeszű” jelző inkább jellemezhette volna őt. Megjelenése tekintélyt sugárzott, s ha megszólalt, elnyerte környezete szimpátiáját. Mindehhez hozzájárult érces, szép orgánuma, választékos, művelt beszéde, amely egykorú leírások szerint általában rövid, lényegre törő, mondhatni „katonás” volt.

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.