rubicon

Az utódlási harc

A kádári párt bukása
23 perc olvasás
A magyarországi átalakulás a kádári párt felbomlásával kezdődött. Az MSZMP összeomlása tanulságos lehet valamennyi konglomerációs tömegpárt számára. Ki tudja, még az is lehetséges, hogy a kádári érdekkijáró párt az ezredforduló szocialista pártjában újjászületett.

A kádárista utódlási harcnak több szakasza különíthető el. Ismert Tőkés Rudolf felfogása, aki a történteket öt szakaszra bontja: 1. a kádárista centrum bukása (1984. április–1986. november); 2. bürokraták és technokraták felemelkedése (1986. december–1987. június); 3. a Grósz-kampány (1987. július–1988. március); 4. konzervatív ellentámadás (1987. november–1988. március); 5. megállapodásos utódlás (1988. április–május). [Rudolf L. Tőkés: Hungary's negotiated revolution; Cambridge University Press, Cambridge, 1996.]

A centrum konszenzusa

Tőkés bizonyosan téved a kezdő időpont meghatározásában. A kádári centrum bukásának kezdetét az 1984. áprilisi KB-üléshez igazítja, amely éppenséggel a kádári közép győzelme. Havasi Ferenc – a közép embere és lehetséges utódjelölt – itt viszi keresztül a felemás vállalati reformokat, itt zárul le a párt által kezdeményezett reformok első szakasza. Az 1985-ös pártkongresszusra való felkészülés, a VII. ötéves terv kidolgozása, a párt előterjesztett irányelvei, majd a XIII. pártkongresszus a kádári közép győzelme: se reform, se ellenreform.

Sem a kongresszus előkészítésekor, sem a kongresszuson nem merült fel Kádár János utódlásának, illetve új intézmények bevezetésének kérdése. A kádárista koreográfia 1985-ben ugyanaz, mint 1975-ben. 1984–85-ben még nem létezett komolyan vehető párton belüli ellenzéki áramlat – Kádár és csapata uralta a pártot. 1984–85-ben nemcsak a régi PB-tagok – Gáspár Sándor, Németh Károly, Lázár György, Aczél György,

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.