rubicon

Az uralkodó hatalma a nyugatiak szemében

3 perc olvasás
A mongol igát lerázó, Moszkva központú Oroszország nagyon gyorsan magára vonta a nyugat-európai államok figyelmét. Az orosz földet a tatárok a 13. századtól kezdve elszigetelték Európa nyugati részétől, és megakadályozták nyugati mintájú gazdasági és társadalmi fejlődését. Így hosszú időre konzerválódott egy kora feudálisnak nevezhető társadalom, amely elvesztette majd minden kapcsolatát Európával. A következőkben azt mutatjuk be, hogy a Nyugat–Európából érkező idegenek milyennek látták Oroszország uralkodóját, annak hatalmát, gazdagságát.

„Nálunk másképpen szolgálják az uralkodót, mint nálatok, Sigismund!” – magyarázta III. Vaszilij cár hírnöke Herbersteinnek, a Habsburg-császár követének, aki 1517-ben és 1526-ban járt Oroszországban. De később is minden utazót megdöbbentett a moszkvai fejedelmek hatalmának korlátozatlansága. A legjámborabbak közül való, jóságosnak tartott, enyhén határozatlan Alekszej Mihajlovics cárról (1645–1676) is azt írta Reutenfels, hogy „hatalma olyan fokig nem korlátozott semmiféle törvény által, és olyannyira önkényes, hogy joggal tekinthetjük az ókori asszírok és görögök vagy a mai törökök, perzsák és tatárok cári hatalmához hasonlatosnak, ha nem éppen azt felülmúlónak”.

A nehezen kivívott függetlenséget megvédeni, az országot egységgé kovácsolni csak erős kézzel lehetett. E célkitűzések megvalósításának lehettek tanúi az Oroszországba eljutó utazók. A nagyfejedelem hatalmának alapja az volt, hogy az oroszok minden földet a cár tulajdonának tekintettek, az uralkodó állami és magánföldesúri funkciója nem vált szét az idők folyamán. Saját belátása szerint adott földet, vagyont annak, akinek akart, és azt bármikor el is vehette, úgy jutalmazott és büntetett, ahogy úri kedve

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.