rubicon

Az Osztrák-Magyar Monarchia bukása

Volt-e jelentősége a szabadkőművesek tevékenységének?
10 perc olvasás

Trianon 100. évfordulóján könyvek tucatjai próbáltak magyarázatot találni a békediktátum történelmi okaira. Ám ezekben a magyarázatokban elsikkad egy nagyon fontos körülmény: a Magyar Királyság a dualista berendezkedésű Osztrák–Magyar Monarchia része volt. Azaz a békediktátumra azért került sor, mert az Osztrák–Magyar Monarchia elbukott, a birodalmi keretek megszűnése pedig a Magyar Királyságot egyrészt kiszolgáltatta a győztes nagyhatalmak kényének-kedvének, másrészt lehetővé tette, hogy szomszédai saját nacionalista céljaik megvalósítása (Nagy-Románia, délszláv egység etc.) érdekében jelentős népességet és területet szakítsanak el tőle.

Miért bukott el a Monarchia?

A Nagy Háború kitörésekor az Oszt­rák–Magyar Monarchia egyi­ke volt az öt európai nagyhatalomnak. Az ún. öthatalmi koncert – Brit Birodalom, Franciaország, Poroszország (majd Német Birodalom), az Orosz Birodalom és az Osztrák–Magyar Monarchia – az 1815. évi bécsi kongresszustól kezdve egy olyan európai diplomáciai rendszert és hatalmi berendezkedést működtetett, amely lehetővé tette, hogy közel 100 éven át ne törjön ki olyan háború, melyben mind az öt nagyhatalom részt vesz.

A Hajnal szabadkőműves-páholy szertartási kellékei

A Monarchiát területének nagysága, népességszáma, gazdaságának erőssége, kiemelkedő és sokszínű

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.