rubicon

„Az ország legnyomorultabb fegyence.”

Mindszenty József letartóztatása és elítélése
13 perc olvasás

Mindszenty József hercegprímás attól a pillanattól kezdve, hogy XII. Pius pápa 1945. október 2-ával a magyar katolikus egyház első számú vezetőjévé emelte, mindent tőle telhetőt elkövetett a szovjetizálás és az ateista kommunizmus hatalomra kerülése ellen. 

A bíboros töretlenül ragaszkodott elveihez, a magyar nemzet történelmi alkotmányához, függetlenül attól, hogy mit tanácsolt az egyházon belüli ellenzék, vagy hogy ez az út milyen következményekkel járhat az egyházra nézve. Idővel benne látták „azt a magyar férfiút, aki körül mindazoknak, kik a siralmas romokban heverő ország újjáépítését igazán szívükön viselik, felsorakozniuk lehet”. Jelleme, bátorsága és magas állása szinte predesztinálta az ellenzéki vezér szerepére, amit ő maga egyfajta tanúságtételként élt meg. 

A szovjet érdekszférába került Magyarországon 1948-ra fokozatosan felszámolták a polgári rend elemeinek legjavát, így csak idő kérdése volt, hogy az utóvédharcot folytató főpapot mikor és miként éri utol a pártpolitika eszközévé züllesztett „igazságszolgáltatás”.

Rákosi Mátyás kommunista párvezér 1948 februárjában – miniszterelnök-helyettesként – azt közölte a szovjet elvtársakkal, hogy bármikor talál „jó pszichiátereket, akik őrültnek

Olvassa a teljes cikket INGYENES regisztrációval!

Csatlakozzon több mint 30.000 Rubicon Online olvasóhoz és fedezze fel a történelmet! Ingyenes regisztrációval:

  • Prémium tartalmaink közül hármat ingyen olvashat
  • Korlátlan hozzáférést kap Kalendárium rovatunk tartalmához
  • Kedvenc cikkeit elmentheti olvasói fiókjába és könyvjelzők segítségével ott folytathatja az olvasást, ahol félbehagyta