rubicon

Az oroszlán füle

A Velencei Köztársaság hírszerzése és kémei
12 perc olvasás

A Velencei Köztársaság földrajzi kiterjedése és politikai jelentősége nem állt arányban egymással, hiszen területe még legfényesebb napjaiban sem sokkal haladta meg a mai Magyarországét, hatalmára mégis egyaránt féltékeny volt a Német-római Birodalom és a Francia Királyság, sőt a Földközi-tenger vizein az Oszmán Birodalom sem tudott megbirkózni vele.

A legfényességesebb állam, a Serenissima Signoria a befolyása és mérete közti aránytalanságot gazdasági erejével és információs tőkéjével egyenlítette ki. Az „információ hatalom” közhelyet Velence a többi európai államhoz képest korán felismerte és tudatosan saját előnyére fordította központosított hírszerző hálózata segítségével.

A városköztársaságban egyrészt kulturális-kereskedelmi csomópont helyzetéből fakadóan sok hír helyben elérhető volt, másrészt a belpolitikai erőket is szemmel kellett tartani. Így nem meglepő, hogy a velencei hírszerzés megszervezése is belső okokra vezethető vissza.

Az arisztokratikus köztársasági berendezkedésű Velence számos politikai innovációval gazdagította a nyugati világot, Európa első állambiztonsági szerve is a lagúnák városában jött létre. 1310-ben, Baiamonte Tiepolo puccskísérlete után rendkívüli bíróságként hozták létre a Tízek Tanácsát (Consiglio dei Dieci), amelynek működését előbb folyamatosan meghosszabbították, majd 1335-től állandósították. Hatásköre is egyre bővült.

Félelmetes szervezet Kém ábrázolása Cesare Ripa szimbólumgyűjteményének megújított, 1618-as kiadásából. Arcát elfedi, előkelő

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.