rubicon

Az orosz szélsőjobb a századelőn

14 perc olvasás

A századforduló körül születő orosz szélsőjobboldali, feketeszázas mozgalom saját ideológiája szerint az állam „népi védelmének”, a trón megmentésének szándékával jött létre. Ez az orosz történelemben mélyen gyökerező tradíció kiegészült az idegenellenességgel és a pravoszláv vallásossággal. A feketeszázasok, akik a cári erőszak-apparátus kiegészítésére és megerősítésére kínálták fel magukat, leginkább módszereikkel és retorikájukkal különültek el a hagyományos konzervativizmus erőitől. A terrorista eszközöket is felvonultató ultraradikalizmus azonban tartósan beilleszthetetlennek bizonyult egy konszolidáltan működő monarchia kereteibe.

Oroszország a krími háborúban elszenvedett megalázó katonai kudarc hatására rákényszerült a kapitalista átalakulás bizonyos elemeinek átvételére, mert enélkül nagyhatalmi státusát nem tudta volna fenntartani. Az iparosítás, a modernizáció, a vasútépítés és az infrastruktúra fejlesztése ugyanakkor felvetette a mobilabbá, nyitottabbá váló társadalomban a cári abszolutizmus megreformálásának szükségességét is. II. Sándor óvatos, mérsékelt reformpolitikájának a narodovolec terror vetett véget, utódai, III. Sándor és II. Miklós úgy ítélték meg, hogy a társadalom „fellazítása” csak káoszt és terrorizmust von maga után, ezért – a hadsereg szempontjából nélkülözhetetlen ipari modernizációs reformok fenntartása mellett – visszatértek az uralkodás nyíltan abszolutista, önkényuralmi gyakorlatához.

Állami terror

Bevezették a kivételes törvényhozást, amely különleges felhatalmazást adott az államrezon képviselői számára, s ez az eredetileg ideiglenesnek szánt rendelkezés egészen 1917-ig érvényben maradt. Létrehozták azt az új erőszak-apparátust – az

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.