rubicon

Az olasz kapcsolat

6 perc olvasás
A német császárság összeomlásával a dunai régióban hatalmi vákuum keletkezett. Ennek kitöltésére két győztes aspirált: Franciaország és Itália. Az olaszok úgy vélték, földrajzi közelségük révén ők foglalhatják el a németek egykori helyét a térségben. Ám most is érvényesnek bizonyult Bismarck egy korábbi megállapítása: nagyobb volt az étvágyuk, mint amilyen erősek a fogaik.

Az első világháború idején Magyarország és Olaszország ellenséges országokként álltak szemben egymással. Végül a Monarchia hadserege a fegyverszüneti szerződést olasz tábornokok előtt írta alá Padovában. Győztes és legyőzött érdekei azonban hamarosan igen közel kerültek egymáshoz. Annál is inkább, mivel Itáliát a délszláv állam megteremtése különösen érzékenyen érintette: egy rivális hatalom jelent meg az Adria térségében.

Az olasz külpolitika irányítói nem mérték fel, hogy a dunai régióval kapcsolatos terveik nemcsak a délszláv törekvésekkel ütköztek, hanem megvalósításukat a térségben feszülő ellentétek is keresztezték. Olaszország egyidejűleg próbált jó viszonyba kerülni a térség különböző államaival, ami lehetetlen vállalkozás volt. Magyarország Itália nagyhatalmi szerepépítkezésének folyamatában azért vált fontossá, mert egyrészt központi helyet foglalt el a dunai régióban, másrészt fontos szerepet játszhatott az új délszláv állam elszigetelésének olasz terveiben. Az adriai kikötők megszerzése mind az olasz, mind a jugoszláv törekvésekben megkülönböztetett helyet foglalt el. Ugyanakkor 1918–1919 fordulóján Fiume és a tengermellék formailag még a történeti Magyarország része volt. Az ország azonban teljes elszigeteltségbe került, Károlyi Mihály kormányának demokratikus törekvéseit és antantbarátságát a nagyhatalmak nem vették figyelembe,

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.