Ma Magyarországon – miként Európa túlnyomó részén is – csupán az egyén ízlésétől függ, hogy bort, sört vagy pálinkát iszik-e, és az is, hogy ezt milyen alkalmakkor, milyen mennyiségben teszi. Ez a helyzet történelmi távlatban tekintve elég új keletű dolog. Eltekintve a részegeskedéstől, mely korszakonként változó mértékben, de mindig minden társadalom életében jelen volt, az ivásnak a közösségek által elfogadott alkalmait, módját és mértékét, sőt az italok fajtáját még ötven-hatvan évvel ezelőtt is tradíciók szabályozták.
A 19. század végén, közvetlenül a filoxéravész előtt Magyarország – Franciaország után – Európa második legnagyobb bortermelő országa volt. Noha az egy főre eső borfogyasztásban soha nem versenyezhettünk a franciákkal, a magyarságot itthon és külföldön egyaránt a hagyományosan borivó nemzetek sorában tartották számon. A történeti Magyarország nevezetes bortermő vidékei a Kárpát-medence belsejében helyezkednek el, s így nagyjából egybeesnek az összefüggő magyar nyelvterülettel.
Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!
Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:
- A legújabb Rubicon-lapszámok
- Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
- Rubicon Online rovatok cikkei
- Hirdetésmentes olvasó felület
- Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők
Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!
Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.