rubicon

Az Európa-gondolat és a hidegháború

8 perc olvasás
A világ számára néhány éve Európa egyet jelentett Nyugat-Európával, míg Kelet-Európát gyakran lefelejtették Európa térképéről. Miközben lerakták az Európa-ház alapjait, Európa kettészakadt.

A hidegháború Arthur Schlesinger amerikai történész szerint két mereven szembenálló blokk közötti élethalálharc volt a Szovjetunió és az Egyesült Államok vezetésével. Ez az értelmezés továbbfejleszti George Kennan – ismert amerikai diplomata és politológus – meghatározását, amely a hidegháborút szovjet–amerikai ellentétként fogja fel. Ám a második világháború után Nyugat és Kelet között kialakult ellenségeskedés nem írható le pusztán történeti megközelítésben: vizsgálatakor szociológiai szempontoknak is helyet kell kapniuk. Talán egyedülálló jelenség a történelemben, hogy a világ két térsége között minimálisra csökkenjenek a korábban meglévő politikai, gazdasági, tudományos és kulturális kapcsolatok, s szinte megszűnjön a tudományos információ, valamint a tőke és az áru kölcsönös áramlása. E különös vesztegzár ma már a múlté, ám a sok évtizedes elszigeteltség maradandó nyomokat hagyott Kelet-Európa testén.

A nagy válság tanulsága

A mára létrejött gazdasági integráció nem pusztán a nyugat-európai országok erőfeszítéseinek a gyümölcse. Sikerét az Egyesült Államok politikája segítette elő. A gazdasági integrációra való törekvés eszmei alapja az az – egyébként vitatott – liberális elképzelés, amely szerint a különböző országok közti politikai harmónia forrása a gazdasági együttműködésük nyomán kialakuló interdependencia, azaz kölcsönös függőség. A liberális közgazdasági elméletek a második világháború után nagy hatást gyakoroltak az amerikai gondolkodásra. Amerikában úgy vélték, hogy a második világháború egyik legfőbb oka az

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.