rubicon

Az észak-amerikai brit gyarmatok

16 perc olvasás

A történelem iránt érdeklődő magyar olvasóknak, ha a gyarmat szót hallják vagy látják, elsősorban olyan afrikai, ázsiai, latin-amerikai vagy óceániai terü­letek jutnak eszébe, amelyek ma a fejlődő világ részét képezik, még mindig nyö­gik a gyarmati múlt örökségét, gazdasági fejlettség tekintetében pedig messze elmaradnak a fejlett világtól. Nem olyan régiókra vagy országokra gondolnak, amelyek ma a világ vezető gazdasági és politikai hatalmai. Mai fejjel nagyon nehéz elképzelni, hogy földünk egyik vezető gazdasági és politikai tényezője, az Amerikai Egyesült Államok is egy másik ország gyarmataként indult el a világhatalommá válás útján. Persze nem mindegy, hogy a különböző történelmi korszakokban, illetve az egyes területeken mit értettek gyarmat alatt, s milyen kifejezéseket alkalmaztak az ilyen területek leírására. Ráadásul ezek jelentéstartalma az egyes országok esetében is változásokon ment keresztül.

Amikor az első állandó észak-amerikai angol birtokok a 17. században létrejöttek, a korabeli angol nyelvben több kifejezést is használtak az olyan nem angliai területek megjelölésére, amelyeken angol telepeket alapítottak. Még mielőtt az első ilyen telepet Virginiában létrehozták volna, az angolok Skóciában és Írországban már sokkal korábban is alapítottak ilyeneket. Ezekre olyan vállalkozásokként tekintettek, mint amelyek az ókori római kolóniákhoz hasonlóan alá vannak vetve az anyaország fennhatóságának, s amelyek egyik fő funkciója a kelta eredetű lakosság civilizálása.

Colony vagy plantation?

Az angolok az Amerikában létrehozandó telepeket hasonló megfontolások jegyében alapították meg, azzal az eltéréssel, hogy a barbár kelta lakosság helyett az indiánok civilizálása jelent meg az egyik

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.