rubicon

Az erényes forradalmár

Robespierre
5 perc olvasás

Miért lesz a polgárjogi küzdelem radikális harcosából a polgári jogok korlátozását célul kitűző hatalmi politikus? Hogyan kerül szembe egymással a szabadság és az egyenlőség? Robespierre beszédei és cikkei alapján arra keressük a választ, vajon meddig hiteles az egyes szám első személyben kimondott megingathatatlan erkölcsi magabiztosság? Hová vezet a moralizáló fanatizmus?

Robespierre korai beszédeit az Alkotmányozó Nemzetgyűlésben bármely leendő szabadelvű girondista vezető is elmondhatta volna; Condorcet ugyanúgy a halálbüntetés eltörléséért küzdött, mint ő. A robespierre-i bűnbeesést vetítette elő azonban az a beszéd, amelyet a választási cenzus eltörléséért mondott. Önmagában az, hogy egyenlő választójogot akart vagyoni cenzus nélkül, a huszadik században igazán nem tűnik elvetemült terrorista szónoklatnak, s nem is volt az. De itt veti fel először, hogy az angol parlamentáris rendszer, amely a gazdasági érdek, a magánérdek képviseletére hivatott, nem felel meg az "erényes köztársaságnak" vagy legalábbis egy olyan erkölcsileg regenerálódó országnak, mint Franciaország. Robespierre az egységet és a harmóniát megtestesítő francia szabadságot - a hatalommegosztással és a parlamentáris képviseleti rendszerrel szemben - a magánérdek, a magánvélemény elfojtásával kívánta biztosítani.

A bűn és az erény

Egy olyan pluralisztikus sémában, ahol mindenki a magánvéleményét mondja, ahol mindenki a saját érdekét képviseli, az egység, a magasabbrendűség csak vesztes maradhat a magánérdekek küzdelmében. Ez magyarázza azt a paradoxont is, hogy Robespierre újságja az Alkotmány Védelmezője címet viselte és ez az alkotmány akkor királypárti volt. A girondistákkal, tehát a liberális köztársaságiakkal polemizálva azt írta, hogy nem a monarchia vagy a köztársaság szóban keresendő a nagy társadalmi

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.