rubicon

Az első triumvirátus

Caesar, Crassus, Pompeius
11 perc olvasás
A római köztársaság konzervatív, arisztokratikus rendjében azonnal gyanús lett az, aki a többiek fölé emelkedett, különösen, ha a népgy¦lésre, a városi köznép fokozódó politikai aktivitására támaszkodva ért el sikert. Márpedig a triumvirek ebben megegyeztek. Hármójuk közül kezdetben Pompeiusnak volt a legnagyobb tekintélye, Crassusnak a legnagyobb vagyona, mindemellett Caesar volt a legnépszer¦bb, egyenesen a néppárt kedvence. Plutarkhosz szerint Róma akkoriban három pártra oszlott, a meggondoltabbak Pompeius mögé álltak, a hevesebbek és ingatagok Caesart követték, Crassus középen állt, nézeteit többször változtatta, de mindkét részen voltak hívei.

A Kr. e. 1. század a római köztársaság korának utolsó évszázada, egyben válságának időszaka is. Ebben a században egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy a hatalmasra duzzadt birodalom igazgatására már nem felel meg a városállami méretekre szabott szisztéma. A sorozatosan viselt rendkívüli magistraturák (Marius, Sulla, Pompeius) egyértelműen igazolták, hogy a hagyományos arisztokratikus köztársaság, a senatori arisztokrácia uralma nem tartható fenn a régi formában.

A hadvezér és hadserege

A hódító háborúk során jelentősen megnőtt a hadsereg szerepe és megváltozott a jellege is. A római hadseregbe eredetileg csak olyanok léphettek be, akiknek családjuk és ingatlanuk is volt, Marius katonai reformja következtében azonban a római legiókat nincstelenekkel töltötték fel. A korábban évről évre összeállított legiók helyébe állandó zsoldos hadsereg lépett, s a katonák szolgálati idejük lejártával veterántelepeken földet kaptak.

A hadsereg átalakulásának függvényében megváltozott a hadvezérek szerepe is. A távoli területeken vívott, olykor hosszan elhúzódó

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.