rubicon

Az első női rituálék

Mikor nyíltak az első nőket (is) befogadó szabadkőműves páholyok?
14 perc olvasás

A felvilágosodás kori Európában a nők kizárása az egalitárius társaságokból – mint például a szabadkőművességből – már a 18. század kezdetétől heves magán- és nyilvános vitákat eredményezett. A brit szabadkőműves történészek kerülték az ilyen „eretnek” gondolatok megvitatását. Ugyanakkor ez a téma nagy jelentőséggel bír a felvilágosult társaságoknak a franciaországi nőkre gyakorolt hatásaira vonatkozó viták szempontjából. Feminista megközelítéseket követő történészek kifogásolják, hogy a „férfias” páholyok elnyomták a nőket, és ezáltal korlátozták őket abban, hogy szerepet vállalhassanak a felvilágosodás eszmerendszerének alakításában.

 Ezzel szemben a másik oldal azt hangsúlyozza, hogy már az 1740-es években születő szabadkőműves adopciós – nőket és férfiakat egyaránt befogadó – páholyokban megjelent a felvilágosodás egyenlőségeszméje. Ezeket a népszerű páholyokat 1774-ben hivatalosan is elismerte a Grand Orient de France, a francia szabadkőművesség vezető szerve. Míg a francia szabadkőművesség nőkkel kapcsolatos aspektusai jól dokumentáltak és megfelelően kutatottak, addig ez a társaság szülőhazájában található páholyokról nem mondható el. Ezért szükséges megvizsgálni a nők páholyokba való befogadását, valamint a tisztán női páholyok kialakulását, melyek nagy-britanniai megjelenését a szakirodalom eddig a 20. század elejére datálta.

A

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.